ESWT (Şok Dalga Tedavisi) Nedir?
ESWT (Extracorporeal ShockWave Therapy), kısaca şok dalga tedavisi. Vücut dışında oluşturulan güçlü ses dalgalarının çelik başlıklı bir tabanca vasıtasıyla vücudun istenilen bir bölgesinde odaklanmasına dayanan operasyon gerektirmeyen uygulama şeklidir. Şok dalga tedavisi elektro-hidrolik enerji ilkesine dayanan yüksek basınç ve yüksek enerjiyi çok kısa süre içerisinde uygulama imkanı sağlayarak birkaç seansta yüksek başarı ile tedavi olanağı sağlamaktadır.

ESWT (Şok Dalga Tedavisi) Nasıl Uygulanır?
Yumuşak doku tedavi seanslarındaki uygulama süresi ortalama 25 - 30 dakikadır. Genellikle 3 seans yapılmaktadır. Yapılan seanslar sonrasında 4 ile 6 hafta içerisinde hastaların ağrı şikâyetleri ortadan kalkmaktadır.

ESWT Süresi ve Sıklığı Ne Olmalıdır?
Uygulanan şok sayısı, frekans ve enerji seviyesine göre seans süreleri farklılık gösterebilir. Ortalama bir seans 5 - 20 dakika arasında sürerken, 3 ila 5 gün arayla yapılan toplam 3 seans sonrasında yüksek oranda iyilik hali oluşup hastaların yaşam kalitesi artmaktadır.

Yan Etkileri var mıdır?
Şok dalga tedavisinde ciltte oluşan hafif kızarıklık dışında hiçbir yan etki bulunmamaktadır. Hastalar tedavi seanslarından sonra günlük işlerine devam edebilir.

Hasta Ne Zaman Etkisini Fark eder?
İlk seanstan itibaren 1 haftalık süre içerisinde ağrılarda azalma görülür. Şok dalga tedavisinde amaç ağrının geçici olarak giderilmesi değil, kalıcı olarak bir tedavisinin sağlanmasıdır.

Hangi Hastalıklar ESWT ile Tedavi Edilebilir?
Şok dalga tedavisi ile birçok kas-tendon kökenli hastalıkların tedavisi yapılabilmektedir. Toplumumuz da en sık Şok Dalga Tedavisi uygulanan hastalıklar aşağıdaki gibidir.

Topuk dikeni: Aşırı kilolu olanlarda, uzun süre ayakta kalanlarda, bazı romatizmal hastalıklarda, osteoartrozlu (kemik erimesi) kişilerde, gebe bayanlarda, yüksek topuklu ayakkabı giyenlerde, uzun süreli yürüyüş yapanlarda sık görülen bir rahatsızlıktır. Topukta baskı ve yürümekle artan ağrı vardır.

Tenisçi ve Golfçü dirseği: El bileğinin aşırı kullanımı sonucu dirsek dış ya da iç yanında ağrı oluşturur. El bileğinin tekrarlayan zorlanmasını gerektiren işlerde çalışanlarda, tenis ve golf oynayanlarda sık görülür.

Kalsifiye omuz ağrısı: Genellikle orta yaş civarında sık görülen, nedeni tam olarak bilinmeyen, omuz eklemi çevresindeki tendonlardan (Kasların kemiklere yapışmasını sağlayan yapılar) herhangi birine kalsiyum depozitlerinin birikmesi ile oluşan yangı nedeniyle omuz ağrısı ve hareket kısıtlılığı ile karakterize bir hastalıktır.

ESWT (Şok Dalga Tedavisi) Başarı Oranı Nedir?
Tenisçi ve golfçü dirseğinde % 70, Omuz kireçlenmelerin de % 80, Topuk dikeninde % 85 ve üstü başarı oranına sahiptir.

Şok Dalgası Tedavisi için Bilmeniz Gerekenler

  • Şok dalga tedavisinde hastalarımız ayaktan tedavi olur, hastanede kalması gerekmez,,
  • Ağrısızdır, anestezi gerekmez, uygulanması kolaydır,
  • Hızlı ve olumlu sonuçlar alınır,
  • Başarı oranı yüksektir,

Hasta için ulaşılabilir olmakla birlikte ekonomik bir tedavi yöntemidir.